Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Stoletnica Slovenske narodne podporne jednote
Pittsburgh, 3. april 2004

 


Bivši predsednik se je udeležil slavnostne prireditve najštevičnejše organizacije ameriških Slovencev Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), ki je v Pittsburghu v zvezni državi Pennsylvaniji ob stoletnici svojega delovanja pripravila veliko praznovanje.

Na slovesnosti, ki se je je udeležilo okrog 750 gostov, je v čestitki Slovenski narodni podporni jednoti Milan Kučan izrazil predvsem navdušenje nad optimizmom in ustvarjalno energijo, ki jo ob svoji stoletnici kaže SNPJ. Skrivnost uspeha SNPJ je po njegovem velika solidarnost, ki je ves čas povezovala ameriške izseljence slovenskega rodu, zaradi česar so skupaj zmogli veliko več kot bi zmogel posameznik vsak zase. Zahvalil se jim je za pomoč in podporo hotenju Slovenije za kulturno, politično in ekonomsko samostojnost tako ob koncu prve svetovne vojne kot med drugo svetovno vojno, predvsem pa za podporo visokim ciljem, ki si jih je Slovenija postavila ob državni osamosvojitvi leta 1991. Izrazil je prepričanje, da so ameriški Slovenci lahko ponosni na svojo drugo domovino, saj je Slovenija danes prepoznana kot uspešna demokratična država, ki je sposobna biti sogovornik in partner tudi ZDA v skupnem prizadevanju za mir, varnost in sodelovanje v prid Slovenije, ZDA in človeštva. Toliko bolj, ker je v tem času postala članica EU in Nato, kar je priznanje in nova priložnost, je pa tudi odgovornost.

Milan Kučan je SNPJ čestital za najvišje državno odlikovanje, ki jim ga je ob tej priložnosti podelil predsednik republike Slovenije in jih pozdravil tudi v imenu predsednika vlade Antona Ropa.

Slovenski narodni podporni jednoti so ob njeni stoletnici čestitali tudi nekdanji kongresnik Dennis E. Eckart, prek videa demokratski senator iz Iowe Tom Harkin in republikanski senator iz Ohia George Voinovich, pisno pa je pozdravno poslanico poslal tudi predsednik ZDA George Bush.

Milan Kučan je SNPJ pred tem obiskal dvakrat. Prvič leta 1994 ob otvoritvi novega sedeža v Imperialu v Pennsylavaniji in leta 2001 ob otvoritvi kulturnega centra v letovišču SNPJ v Lawrence Countyju.

 

Priponke
Pittsburgh Gazette

 

seznam   na vrh