Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O sporu med predsednikom države in vlade glede financiranja Urada predsednika republike
POP TV, 2. oktober 2006

 


Milan Kučan se je v Izoli udeležil praznovanja 60 letnice županje Brede Pečan, njegove osebne prijateljice in dolgoletne sodelavke. POP TV je priložnosti izkoristila za nekaj vprašanj bivšemu predsedniku republike, predvsem o sporu med predsednikom države in predsednikom vlade glede finančnih sredstev za delovanje predsednika republike.
MILAN KUČAN: Vesel sem, da sta predsednik republike in premier našla dovolj modrosti ter končala spor, potem ko je bilo narejeno že dovolj škode državi in državljanom in ko je to že postalo moteče za normalno življenje.
VODUŠEK: Mislite, da bi vlada morala odobriti povečanje proračuna predsedniku države za nekatera potovanja in za druge zadeve pač?
KUČAN: Ja, tega drugače kot sredstvo pritiska na predsednika, kot sredstvo discipliniranja predsednika glede njegovih političnih stališč, ni bilo mogoče razumeti.

Očitkov nekaterih aktualnemu predsedniku države o domnevno spornih potovanjih Kučan ni bil pripravljen komentirati.
KUČAN: Jih nič ne komentiram. Ti očitki so prepozni. Mislim, da bi bilo potrebno usklajevati interese države o tem, kje, kdo, kdaj, v katerem času lahko najuspešneje uresniči interes Slovenije. Toda usklajevanje ne more potekati tako, kot je tudi v mojem času, da se predsednik države strinja s tem, kar počnejo drugi. Usklajevanje je medsebojna interakcija, ki mora pripeljati do skupne ocene.
VODUŠEK: Očitali so, predvsem predsednik vlade, pa tudi ostali, da je predsednik države preveč potrošil v začetku mandata. Kaj pravite na te očitke?
KUČAN: Ti očitki so formalnost. Preveč ali premalo, to je vse relativno. Vprašanje je, ali je zagotovljeno nemoteno delovanje inštitucije predsednika republike. Nespodobno je, da se stvar namesto na vsebinskih vprašanjih na koncu zoži na vprašanje denarja. Ni pa to prvič. Tudi sicer poskuša ta vlada disciplinirati ljudi, ki dobivajo, kot oni pravijo, denar iz državnega proračuna, zato morajo molčati, če vlade že ne podpirajo.
VODUŠEK: O odločitvi predsednika države, da se pri predlogu za varuha človekovih pravic ne bo posvetoval s poslanskimi skupinami, ima nekdanji predsednik svoje mnenje.
KUČAN: To je stvar njegove presoje. Jaz sem se posvetoval s strankami, tudi večkrat, ker se mi je zdelo, da to najbolje zavaruje kandidata, ki ga bom predlagal, ali rečeno drugače, da je moja odgovornost, da ne predlagam človeka, ki nima možnosti izvolitve v državnem zboru glede na politične računice strank. Mogoče se to da tudi drugače. Rezultat bo pokazal, katera pot je najboljša.
VODUŠEK: Še eno vprašanje bi vas vprašal. Nekateri so v tem sporu videli gospoda Drnovška kot vodjo opozicije oziroma da se je s tem postavil na čelo opozicije. Kaj bi lahko rekli?
KUČAN: On se gotovo ni postavil na čelo opozicije. Je pa tovrstno sklepanje slab kompliment za sedanja opozicijo.

 

 

seznam   na vrh