Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Kučanova podpora sporazumu o izogibanju incidentov
Ljubljana, 30.september 2004

 


V pogovoru za HTV, za oddajo "Nedeljom u 2", je Milan Kučan v odgovoru na novinarsko vprašanje ocenil tudi aktualne slovensko-hrvaške odnose.
"Najprej je potrebno definirati, o čem govorimo. Ali govorimo o celoti slovensko-hrvaških odnosov ali o incidentih. Meni se zdi zelo tvegano govoriti o odnosih skozi incidente, ker ti incidenti lahko zameglijo pravo naravo odnosov.

Drugo pa je vprašanje ciljev politike ene in druge države, ko gre za urejanje teh odnosov. Ali je cilj teh politik neka dinamika ustvarjanja pogojev za rast, za mednarodno uveljavitev, za nastopanje s skupnimi pobudami, o čemer sem že večkrat govoril, s skupnimi pobudami, ki jih Evropa tudi pričakuje, glede urejanja razmer na Jugovzhodu Evrope, glede urejanja razmer recimo na Jadranu, v Srednji Evropi. Odgovorne politike bi seveda težile k temu cilju in ne k medsebojnemu izničevanju, ne k jemanju ugleda in izigravanju, ne k logiki, kdo bo kaj izgubil, ampak kaj bo kdo dobil in predvsem kaj bosta dobili obe državi.

Do teh nedavnih incidentov je slovenska uradna politika težila k uveljavljanju Hrvaške v Evropi, ne samo deklarativno. Trudila se je obrazložiti zelo težak položaj, v katerem je bila in je deloma še zmeraj Hrvaška, zato da bi Evropa in evropske inštitucije pokazale več razumevanja za Hrvaško. Težko pa bi rekel, da so bila dejanja hrvaških organov, pa ne mislim samo v času teh incidentov, usmerjena v krepitev položaja in ugleda Slovenije, čeprav je to objektivno v interesu Hrvaške. Enako kakor je Slovenija počela to, kar je počela, iz trdnega prepričanja, da je prav, da se okrepi položaj in ugled Hrvaške, ker je to tudi v slovenskem interesu.

Incidentov ne bi komentiral. Zdi se mi pa dobro podpreti včerajšnjo pobudo našega zunanjega ministra g. Vajgla, da naj bi Slovenija in Hrvaška, tudi ob morebitni podpori tretjih, prišli do sporazuma o izogibanju incidentov. Trdno sem namreč prepričan, da so ti problemi postali težko rešljivi v kratkem času. Življenje pa zahteva, da si uredimo razmerja tudi v tem času do končnih rešitev na način, ki ne bo povzročal težav našim ljudem na eni in na drugi strani meje in ki predvsem ne bo povzročal težav z varnostnega vidika Evropi, ki ne bo ogrožal njenega miru in varnosti. Zato je bolje z delnimi sporazumi, s takšnimi kot je sporazum o izogibanju incidentov, zagotoviti, da se te vrste incidenti ne bodo več ponavljali. Zato se mi zdi, da bi bilo dobro pokazati evropsko držo, ta predlog tudi sprejeti in delati na njegovi realizaciji".

 

 

seznam   na vrh