Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O notifikaciji Slovenije kot pravne naslednice avstrijske državne pogodbe
Radio Slovenija 1, 24. februar 2005

 


MATJAŽ TROŠT: Minuli teden so v slovenski vladi izjavili, da Slovenija je pravna naslednica Jugoslavije pri avstrijski državni pogodbi, kar je včeraj potrdil tudi predsednik države Janez Drnovšek. Mnenja o notifikaciji avstrijske državne pogodbe so bila po Drnovškovih besedah sicer ves čas različna, vendar pa je slovenska ocenjevala, da zadošča, da v dialogu opozarja na vprašanja manjšine. Kot je včeraj dejal avstrijski veleposlanik pri nas Valentin Inzko, Avstrija meni, da je to številčno omejena pogodba, ki nima avtomatičnega nasledstva, pri čemer pa omenjena pogodba ostaja dejstvo. Svoj pogled na to vprašanje je danes podal tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.
MILAN KUČAN: Kar zadeva avtomatizma, ima Avstrija prav, če razume avtomatizem kot nekaj, kar naj bi bilo samo po sebi razumljivo. Slovenija mora najprej izraziti voljo, da je naslednica tega zelo pomembnega akta - mednarodne pogodbe o obnovitvi Avstrije kot demokratične države. Do sedaj Slovenija tega ni storila.
TROŠT: Glede notifikacije nasledstva Kučan pravi:
KUČAN: Prepozno ni, treba je imeti argumente in treba je imeti tudi argumente, zakaj razmeroma pozno želimo notifikacijo svojega položaja kot nasledniki pogodbe.
TROŠT: Nekdanji predsednik države, zdaj predsednik društva Forum 21, se je dotaknil tudi odnosov z Italijo. Glede neuresničevanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino, je Kučan med drugim dejal:
KUČAN: Je pa seveda res, da je težko razumeti, da demokratična država tega, kar se je sama zavezala in zapisala tudi v svojo ustavo, ne izpolnjuje in tega najbrž ni mogoče pripisati neurejenim odnosom med nami Slovenci, povezani z medvojnim in povojnim dogajanjem. Temu tega gotovo ni mogoče pripisati.

 

 

seznam   na vrh