Javni nastopi

OPOREKANJ STROKOVNOSTI NI BILO
Izjava predsednika republike Milana Kučana za Radio Slovenija ob predlogu za novega guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 14. marec 2001


Predsednik države Milan Kučan državnemu zboru predlaga, da za guvernerja Banke Slovenije imenuje Mitjo Gasparija. Tak predlog je danes poslal v državni zbor, tako da bi o kandidaturi poslanci lahko odločali na marčni seji. Dosedanjemu guvernerju Francetu Arharju namreč konec marca poteče mandat. Po današnjih dogodkih se je s predsednikom države pogovarjala Zdenka Bakalar:

NOVINARKA
Gospod predsednik, danes ste poslali predlog za kandidata za guvernerja Banke Slovenije v državni zbor, izmed treh predlaganih kandidatov ste izbrali gospoda Gasparija, kakšna je obrazložitev tega predloga?

MILAN KUČAN
V posvetovanjih, koga predlagati državnemu zboru v imenovanje za guvernerja Banke Slovenije sem predvsem izhajal iz funkcije, ki jo banka kot nacionalna banka ima. Zato sem težil za tem, da bi prišli do izraza predvsem kriteriji strokovnosti in manj političnosti. Po naravi stvari je vsaka odločitev v parlamentu tudi politična odločitev, zato sem moral upoštevati tudi možnosti za kandidata, ki bi ga poslanci v državnem zboru izvolili. Bili so trije, niti ne bi rekel kandidati, ampak trije ljudje, ki po moji sodbi vsi pridejo v upoštev za to mesto, ki so dali soglasje, da preverim njihove možnosti, ki bi jih imeli v državnem zboru. To so bili dr. Arhar, mag. Gaspari in dr. Pleskovič. Posvetovanja z poslanskimi skupinami so pokazala, da se je prednost v podpori po večih posvetih nagnila na koncu v prid mag. Gaspariju. Matematično bi ga podprlo 59 poslancev, kar je seveda ob dejstvu, da za izvolitev zadostuje navadna večina več, kot je za to izvolitev potrebno. Zato sem se na koncu odločil, da predlagam državnemu zboru v izvolitev mag. Gasparija. Ti posveti, to bi rad posebej poudaril, tako sem tudi zapisal državnemu zboru, niso v ničemer odrekali velikih zaslug, ki jih je za vzpostavitev monetarnega sistema, za uvedbo denarja, za stabilnost tolarja, za konvertibilnost tolarja in kasneje za pogajanja o slovenskem delu jugoslovanskega dolga imel sedanji guverner dr. France Arhar. Da oporekanj strokovnosti ni bilo, je bilo pravzaprav zame najbolj razveseljivo dejstvo . Kot rečeno je prevladal interes, s katerim sem moral računati in to je komu dajejo večjo podporo parlamentarne stranke.

NOVINARKA
Poleg tega, da so največja parlamentarna stranka in še nekatere druge dale izrecno podporo gospodu Gaspariju pa je tudi predsednik vlade in pa kakor vem tudi finančni minister sta se strinjala, oziroma želela na tem mestu guvernerja videti prav Gasparija.

MILAN KUČAN
Glede na to, da je vlada na drugem polu ukvarjanja z državnimi financami, mi je bilo seveda dragoceno tudi mnenje vlade. Tako sem ravnal tudi takrat, ko sem v drugi mandat predlagal dr. Arharja. Takrat je vlada odgovorila, oziroma predsednik, da ni razlogov, da ne bi ponovil mandata. Tokrat je bil odgovor, da vlada ocenjuje, oziroma da predsednik ocenjuje, da vse pogoje za guvernerja banke izpolnjuje mag. Gaspari. To mnenje seveda ni najrelevantnejše, relevantna so mnenja poslanskih skupin. Ker Liberalna demokracija obvladuje 34 poslanskih glasov, je seveda s tem za končen izid veliko povedano.

NOVINARKA
Nova Slovenija je predlagala za kandidata, ponudila tudi ime dr. Pleskoviča. Je v teh pogovorih, posvetovanjih bilo kaj podpore razen s strani Nove Slovenije temu kandidatu?

MILAN KUČAN
Tako kot je meni bila stvar predstavljena, ne bi mogel trditi, da je dr. Pleskovič predlog Nove Slovenije, ampak mi je predsednik stranke dr. Bajuk na posvetovanju povedal, da v razmišljanjih o tem, komu bi lahko stranka dala podporo za guvernerja Banke Slovenije, da so se ustavili tudi pri imenu Borisa Pleskoviča, ki so ga vprašali ali mi lahko predlagajo, da preverim, kakšno podporo bi imel v poslanskih skupinah. To formalno ni bil predlog stranke Nova Slovenija. To podporo sem preveril. Izrecno je podporo dr. Pleskovič dobil v stranki dr. Bajuka, Social demokratska stranka pa se do njegove kandidature ni opredelila, ampak mi je bilo sporočeno, da je po posvetu v poslanski skupini SDS bilo sprejeto stališče, da niti Arharja niti Gasparija ta hip ne bi podprli.


 

arhivska stran