Sporocila za javnost in demantiji

AMERIŠKI VELEPOSLANIK ZA NATO BURNS PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 9. oktober 2002


Predsednik Milan Kučan je danes sprejel delegacijo Združenih držav Amerike pod vodstvom Nicholasa R. Burnsa, stalnega predstavnika ZDA pri NATU. Gost je predsedniku zagotovil, da ZDA in NATO pozitivno ocenjujeta proces prilagajanja Slovenije in Slovenske vojske standardom in pričakovanjem NATA ter njeno sodelovanje v skupnih mirovnih operacijah. Burns se je tudi zahvalil za podporo Slovenije ZDA in NATU pri protiterorističnih operacijah. Predsednika Kučana je seznanil s pripravami na zasedanje vrha NATA v Pragi novembra letos.

Predsednik Kučan je v pogovoru poudaril, da je vključitev Slovenije v NATO njen strateški cilj, za katerega se intenzivno usposablja. Varnost je temeljni nacionalni interes in naloga sleherne države, tako tudi Slovenije, ki vidi uresničitev tega interesa v okviru Severoatlantskega zavezništva. Predsednik je izrazil prepričanje, da tudi članice NATA želijo videti Slovenijo v svojih vrstah. Zagotovil, da bo Slovenija ob povabilu storila vse, da bo postala enakopraven zaveznik članicam, tako da ne bo prelagala svoje odgovornosti za varnost na ramena drugih.

Predsednik Kučan je gosta seznanil, da v Sloveniji poteka temeljita razprava o vključevanju Slovenije v NATO. Državljani Slovenije se niso pripravljeni zadovoljiti samo s čustvenimi opredelitvami za in proti, temveč želijo argumentirano razpravo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo po končani razpravi v Sloveniji prevladal trezen, racionalen in argumentiran premislek za sodelovanje Slovenije v NATU.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran