Sporocila za javnost in demantiji

OBRAMBNI MINISTER VELIKE BRITANIJE PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 17. april 2002


Foto: BOBO Predsednik republike je danes sprejel ministra za obrambo Velike Britanije Geoffreya Hoona, ki se na povabilo slovenskega ministra za obrambo Grizolda mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Pogovarjala sta se o aktualnih varnostno političnih vprašanjih v svetu in soglašala, da odgovornost za reševanje teh žarišč ter s tem povezane humanitarne intervence v današnjem soodvisnem svetu ne morejo biti zgolj odgovornost regionalnih dejavnikov, temveč predpostavlja globalno angažiranje vseh držav demokratične mednarodne skupnosti. Govorila sta tudi o slovenskih prizadevanjih za vstop v Nato. Velika Britanija ceni dosežke slovenske vojske, njena prizadevanja za posodobitev, še posebej pa aktivno vlogo, ki jo igra v okviru Partnerstva za mir na kriznih žariščih.

Ogrožanje miru kjer koli v svetu predstavlja grožnjo vsem in vsakomur, ne glede na to, ali je neposredno ogrožen ali ne, zato je zagotavljanje varnostnih interesov v okviru sistema kolektivne varnosti, kot jo izvaja Nato in v katerem vsaka članica prispeva za krepitev skupne varnosti, po prepričanju predsednika Kučana za Slovenijo najboljša možna rešitev. Pri tem ima po zagotovilih ministra za obrambo g. Hoona tudi podporo Velike Britanije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran