Sporocila za javnost in demantiji

ODLIKOVANJA PRED KULTURNIM PRAZNIKOM

Ljubljana, 6. februar 2002


Foto: BOBO

Pred bližnjim kulturnim praznikom je predsednik republike Milan Kučan danes vročil odlikovanja, ki jih je podelil za umetniško ustvarjanje in za zasluge na kulturnem področju.

Janezu Boletu je predsednik podelil Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za odlične zasluge pri razvijanju slovenske zborovske glasbe na pedagoškem in umetniškem področju.

S Častnim znakom svobode RS so bili odlikovani igralka Mina Jeraj in igralci: Janez Albreht, Stane Leban, Dušan Mevlja, Janez Škof, Zlatko Šugman in Aleksander Valič. Petri Dobrili in Stanku Kotniku je bilo z enakim odlikovanjem izrečeno priznanje za pomembno delo pri "bralni znački" in s tem za zasluge pri vzpodbujanju branja in kultiviranja materinščine med mladimi Slovenci. S Častnim znakom svobode RS so bili odlikovani še Stanislav Pečko in Jože Zupan za aktivnosti na različnih področjih kulture, Stanislav Peterlin za delo na področju varstva narave, Aleksander Videčnik za delo pri ohranjanju kulturne dediščine Zgornjesavinjske doline in Belokranjski muzeju Metlika ob njegovi 50-letnici.

V svoji čestitki odlikovancem je predsednik Kučan izrazil zadovoljstvo, da je lahko izročil visoka državna odlikovanja pred kulturnim praznikom tako imenitnemu krogu odličnih ljudi, ustvarjalcev in zanesenjakov naše kulture, ki so vsak na svojem področju profesionalnega in človeškega delovanja veliko storili za slovensko kulturo in za ugled slovenske države.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran