Sporocila za javnost in demantiji

PRI PREDSEDNIKU KUČANU PREDSEDNIK NARODNEGA KOMITEJA KITAJSKE LJUDSKE POLITIČNE POSVETOVALNE KONFERENCE LI RUIHUAN

Ljubljana, 21. maj 2002


Visoki kitajski gost je v današnjem pogovoru s predsednikom republike poudaril, da obisk kitajske delegacije ob 10-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko odraža pomen, ki ga Kitajska pripisuje odnosom s Slovenijo. Slovenijo vidijo kot primer uspešne mlade države, ki se hitro razvija in s katero imajo interes za gospodarsko in tudi druge oblike sodelovanja.

Predsednik Kučan je svojemu sogovorniku zagotovil načelnost in doslednost slovenske politike do Kitajske in dodal, da je Slovenija zelo zainteresirana za dobre in intenzivne odnose s Kitajsko, ki sodi med najvplivnejše države sveta. Brez Kitajske danes ni mogoče reševati nobenega pomembnega vprašanja v svetu.

Predsednik Kučan je slovensko-kitajske odnose ocenil kot zelo dobre. Omogočajo odkrite pogovore o vseh bilateralnih vprašanjih, tudi o notranjepolitičnih vprašanjih, med njimi tudi o vprašanju spoštovanja človekovih pravic. To vprašanje razumemo vsak po svoje, na osnovi lastnih izkušenj in spoznanj, je rekel predsednik Kučan in hkrati ocenil, da bo morala Slovenija v velikem in raznolikem kitajskem gospodarskem prostoru najti pravo gospodarsko nišo, da bi naredila pravi napredek v gospodarskih odnosih s Kitajsko.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran