Sporocila za javnost in demantiji

URADNI OBISK PREDSEDNIKA KUČANA NA MALTI

Ljubljana, 6. oktober 2002


Na povabilo predsednika Republike Malte Guida de Marca bo predsednik Milan Kučan s soprogo od 7. do 8. oktobra 2002 na uradnem obisku na Malti. Predsednik Kučan se bo v času obiska srečal z gostiteljem, malteškim predsednikom de Marcom, predsednikom vlade Edwardom Fenechem Adamijem, vodjo opozicijskih strank dr. Alfredom Santom, obiskal bo Gospodarsko zbornico Malte.

Republika Slovenija in Republika Malta sta v desetletju od navezave diplomatskih stikov junija 1992 vzpostavili dobre in prijateljske odnose, ki jih ne bremenijo odprti problemi. Državi sta v zaključni fazi pogajanj za članstvo v Evropski uniji, zato obstoji obojestranski interes za poglobljeno sodelovanje na vseh področjih. V času obiska bo med Republiko Slovenijo in Republiko Malto podpisan sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Tokratni obisk predsednika Republike Slovenije Milana Kučana je prvi uradni obisk slovenskega predsednika na Malti, medtem ko je bil predsednik Republike Malte dr. Guido de Marco na obisku v Sloveniji že dvakrat. Prvič, se je s predsednikom Kučanom pogovarjal ob robu Mediteranskega seminarja OVSE v Portorožu oktobra 2000 in drugič, v okviru uradnega obiska v Sloveniji marca 2001.

Slovenija in Malta zgledno sodelujeta na področju izobraževanja, kulture in znanosti z redno izmenjavo strokovnjakov na simpozijih, seminarjih in konferencah, precejšnje možnosti za nadaljnji razvoj ima tudi gospodarsko sodelovanje.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran