Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN DANES ZAKLJUČUJE OBISK V NEW YORKU

Ljubljana, 13. september 2002


Predsednik republike Milan Kučan je danes v imenu Slovenije nagovoril 57. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. V svojem govoru je poudaril, da je na preizkušnji avtoriteta OZN. "Gre za sposobnost Združenih narodov, da se stališča za skupno akcijo tudi udejanjijo." Poudaril je tudi, da tudi najboljša vojaška orožja protiteroristične koalicije ne sežejo do korenin zla, ki izkorišča apatijo in gnev ljudi in držav brez prihodnosti.

Predsednik Kučan se je po nagovoru v OZN srečal tudi s predsednikom Zvezne republike Jugoslavije Vojislavom Koštunico. Teme pogovora so bile bilateralni odnosi med državama in razmere na Balkanu. Predsednik Kučan je z zadovoljstvom ocenil, da razmere na Balkanu ne sodijo več med osrednja krizna žarišča v svetu, s katerimi se ukvarjajo Združeni narodi. S svojim sogovornikom je izmenjal poglede na tiste procese v regiji, v katerih ima Zvezna republika Jugoslavija ključno vlogo. Predsednik Koštunica ga je seznanil s potekom dogovorov glede ustavnih temeljev prihodnjih odnosov med Srbijo in Črno goro in s svojimi ocenami na Kosovu in v Bosni in Hercegovini. Govorila pa sta tudi o razmerah v Makedoniji.

Glede bilateralnega sodelovanja sta predsednik Kučan in Koštunica ocenila, da se odnosi med državama razvijajo dobro na vseh področjih. Posebej sta se dotaknila vprašanja sukcesije in v tem okviru prizadevanja za rešitev položaja deviznih varčevalcev in vprašanja arhivov.

Včeraj pozno zvečer pa se je na pobudo Republike Albanije predsednik Kučan srečal tudi z albanskim predsednikom Alfredom Moisiujem. V razgovoru je albanski predsednik izrazil velik interes za kontinuiteto političnih stikov med obema državama in tudi za pospešitev sodelovanja na gospodarskem področju. Sogovornika sta se v pogovoru osredotočila predvsem na razmere na JVE, še posebej v Makedoniji in na Kosovu.

Na srečanju predsednika Kučana z jordanskim zunanjim ministrom Marvanom Mušarjem, ki je bilo prav tako včeraj, pa je tekla beseda o predvidenem obisku jordanskega kralja Abdullaha bin Al-Huseina letos jeseni v Sloveniji. Minister Jordanije, ki je ena vodilnih držav posrednic v Bližnjevzhodnem mirovnem procesu, je ocenil možnosti za uspešno realizacijo arabske mirovne pobude in koordinirane akcije z Evropsko unijo, Združenimi narodi, Združenimi državami Amerike in Rusko federacijo. Predstavil je tudi stališča Jordanije do morebitne vojaške akcije proti Iraku in izrazil skrb za možnosti za pomiritev Bližnjevzhodne krize.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran