Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE PREDSEDNIKOV TRAJKOVSKEGA IN KUČANA NA BRDU PRI KRANJU

Brdo, 1. junij 2002


Predsednik Kučan je v času srečanju srednjeevropskih predsednikov ločeno sprejel na pogovor makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega. Uvodoma se je predsednik Trajkovski zahvalil gostitelju za izredno gostoljubje in mu čestital za uspešno izvedbo srečanja. Še posebej se mu je zahvalil za povabilo na srečanje, na katerem je sodeloval prvič in mu s tem omogočil, da je predstavil makedonske poglede na evropske integracijske procese in na bodočo Evropo.

Predsednika Kučana je povabil na obisk v Makedonijo, ter pri tem poudaril, da bi bil to pomemben izraz podpore Makedoniji in njenemu približevanju EU in Natu. Izrazil je željo, da bi se o tem seznanili z našimi izkušnjami vključevanja v obe asociaciji.

Predsednik Kučan je dejal, da so Makedoniji na voljo naše izkušnje v pogajanjih z EU ter ocenil, da bodo pogajanja o zadnjih treh še odprtih poglavjih najtežja, saj gre predvsem za finančna in materialna vprašanja. Govora je bilo tudi o velikem debalansu v blagovni menjavi med državama, ki že postaja ovira hitrejšega razvoja medsebojnih odnosov na področju gospodarstva. Predsednik Kučan je pri tem menil, da je edini način, s katerim lahko presežemo omenjeni problem, razvoj višjih oblik gospodarskega sodelovanja, kot so na primer skupna vlaganja in joinventures.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran