Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK EVROPSKEGA PARLAMENTA PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 17. april 2002


Foto: BOBO Predsednik republike je danes sprejel na pogovor predsednika Evropskega parlamenta Patricka Coxa. V ospredju pogovora je bil proces širitve EU.

Čas romantičnega gledanja na EU in na širitev je mimo, je dejal predsednik Kučan in se zavzel za realizem pri vrednotenju zgodovinske priložnosti, ki jo ima Evropa, da s preseganjem notranjih delitev postane dejavnik, ki se bo sposoben opredeljevati do ključnih vprašanj sodobnega sveta z vidika interesov Evrope in celotnega človeštva. Predsednik republike je poudaril velik napor držav kandidat v njihovem prizadevanju, da bi uveljavile skupne evropske standarde, da bi presegle razlike v gospodarski razvitosti in s tem tudi delitve preteklosti. Izpostavil je, da ukrepi kot je embargo za izvoz jekla na trg EU, predstavljajo veliko oviro za preseganje teh razlik, če jih celo ne poglabljajo.

Sogovornika sta posebej izpostavila pomen Konvencije, govorila pa sta tudi o možnostih za vključevanje držav iz območja nekdanje Jugoslavije v evropske integracije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran