Sporocila za javnost in demantiji

PO DNEVU DRŽAVNOSTI ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POSAMEZNIKOM IN ORGANIZACIJAM

Ljubljana, 1. julij 2002


Predsednik republike Milan Kučan je danes ob nedavnem prazniku - Dnevu državnosti vročil odlikovanja skupini organizacij in posameznikov, ki so s svojim delom za soljudi več kot drugi prispevali k dobrobiti skupnosti in s tem republiki Sloveniji.

S Častnim znakom svobode Republike Slovenije za človekoljubno delovanje so bili odlikovani Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min in ob visokih obletnicah delovanja Prostovoljna gasilska društva Kamnik, Krško in Maribor - Mesto za varstvo pred požari in drugimi nesrečami.

Predsednik je s Srebrnim častnim znakom odlikoval Tomaža Banovca za delo na področju statistike in v Planinski zvezi Slovenije ter Albina Vengusta za njegove zasluge v planinski organizaciji in Gorski reševalni službi. Janko Koren, Pavle Šegula in Franc Telcer so prejeli Častni znak za delo v planinski organizaciji in Gorski reševalni službi, Viktor Grošelj pa za izjemne alpinistične dosežke, ki so promovirali Slovenijo v svetu.

S Častnim znakom so bili odlikovani še sindikalni aktivist Rajko Lesjak, krvodajalec Adolf Radoha, starosta slovenskih gobarskih organizacij Dušan Vrščaj in predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 Ivica Žnidaršč.

Predsednik Milan Kučan je v čestitki odlikovancem poudaril, da so odlikovanci oziroma odlikovane organizacije s svojimi nesebičnimi dejanji pokazali, da je Slovenija socialno trdna skupnost, ki je zgrajena na čvrstih etičnih temeljih.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran