Sporocila za javnost in demantiji

KANCLER SCHÜSSEL PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 20. februar 2002


Foto: BOBO V današnjem pogovoru z avstrijskim zveznim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom je predsednik republike Milan Kučan uvodoma izrazil svoje zadovoljstvo, da zelo prijateljsko vzdušje v odnosih med Slovenijo in Avstrijo omogoča odprt dialog o vseh aktualnih vprašanjih, tudi o najbolj občutljivih v bilateralnih odnosih.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila vrste vprašanj. Govorila sta o širitvenih procesih Evropske unije, o stališčih Evrope ob povsem novih izzivih v procesih globalizacije, o mestu in vlogi Srednje Evrope in regionalnem povezovanju znotraj Evropske unije, ki naj zagotavlja enakopraven glas tako malim kot velikim evropskim državam članicam EU. Govorila sta tudi o strateškem partnerstvu, ki naj ima, kot je dejal predsednik Kučan, zelo jasno opredeljeno vsebino, ki temelji na medsebojnem priznavanju objektivnih interesov enih in drugih partnerjev. Sogovornika sta govorila tudi o razmerah na JV Evrope in o možnostih za skupno delovanje pri stabilizaciji tega območja in njegovem gospodarskem razvoju.

Ob obravnavi bilateralnih vprašanjih je kancler Schuessel izrazil zadovoljstvo ob ratifikaciji kulturnega sporazuma, pri čemer se je posebej zahvalil predsedniku republike, da je sprejel predstavnike Kočevarjev staroselcev.

V zvezi s položajem slovenske manjšine v Avstriji in aktualnimi dogajanji s tem v zvezi je predsednik Kučan ponovno izrazil svoje prepričanje, da je premik reševanja teh vprašanj iz političnega na pravno področje dobro zagotovilo, da bo Avstrija kot pravna država našla principelno rešitev.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran