Sporocila za javnost in demantiji

USPEŠEN OBISK ŠPANSKEGA KRALJEVEGA PARA V SLOVENIJI

Ljubljana, 5. julij 2002


Španski kraljevi par je z zaključnim pogovorom z gostiteljema na gradu Brdo danes popoldne končal prvi uradni obisk v Sloveniji. Obisk predstavlja vrhunec dosedanjih odnosov med državama, pomeni pa tudi željo po novi dinamiki odnosov na vseh področjih, na političnem in gospodarskem, kulturnem in izobraževalnem.

Dopoldne sta kralj Juan Carlos in predsednik Kučan na Gospodarski zbornici nagovorila slovenske in španske gospodarstvenike, ki se udeležujejo poslovne konference in iščejo nove priložnosti za krepitev gospodarskih odnosov med državam, opoldne pa si je španski kraljevi par v spremstvu predsednika Kučana in soproge Štefke ogledal tudi lepote Bleda.

"Obisk je potrditev dobrih odnosov, ki jih vzdržuje in neguje Slovenija s španskim kraljevim parom in španskimi politiki še iz časov pred samostojnostjo, ko je iskala podporo in razumevanje za svoje ambicije po Evropi," je po pogovoru s španskim kraljem novinarjem dejal predsednik Kučan. Slovenija obisk razume kot špansko podporo slovenski včlanitvi v EU in NATO, je dodal in spregovoril o Španiji kot državi, ki je po vstopu v EU doživela zelo velik gospodarski in socialni razvoj in je na podlagi svoje izkušnje pripravljena to omogočiti tudi drugim državam, kandidatkam za včlanitev v EU. Predsednik republike je španskega kralja Juana Carlosa odlikoval z najvišjim slovenskim državnim odlikovanjem Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije .

Španski kraljevi par, ki so ga na trodnevnem obisku v Sloveniji spremlajali tudi španski zunanji minister Josep Pique in drugi visoki predstavniki španske kraljevine ter številna delegacija gospodarstvenikov, se je srečal tudi s predsednikom državnega zbora Borutom Pahorjem in vodji poslanskih skupin, s premierom dr. Janezom Drnovškom in se vpisal v zlato knjigo gostov mesta Ljubljane.

Kralj in kraljica sta prisostvovala tudi slovesnosti na sedežu ljubljanske Univerze ob slavnostnemu podpisu sporazuma o ustanovitvi španske čitalnice Aula Cervantes v Ljubljani. Po mnenju predsednika republike je sporazum plod povečanega interesa za kulturno in duhovno sodelovanje in za študij španščine v zadnjih letih med Slovenci in državljani republike Slovenije."

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran