Sporocila za javnost in demantiji

ODLIKOVANJA ZA ZASLUGE NA PODROČJU KULTURE

Ljubljana, 14. oktober 2002


V minulih mesecih je predsednik republike Milan Kučan, na predlog različnih organizacij, ustanov in posameznikov, ki delujejo v naši kulturi, odlikoval priznane ustvarjalce, ki so praznovali visoke življenjske jubileje ali jubileje delovanja. Na posebni slovesnosti jim je predsednik danes vročil odlikovanja. Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije so prejeli Peter Božič, za bogato literarno in družbeno angažirano delo na področju kulture, Pavle Merku, za utemeljevanje slovenske narodne identitete med zamejskimi Slovenci in za zasluge na področju znanosti in umetnosti, Marko Munih, za dolgoletno delo na področju glasbene dejavnosti in Anton Nanut, za zasluge na področju glasbene dejavnosti in še posebej za Kogojeve dneve. S častnim znakom svobode Republike Slovenije so bile odlikovane Mimi Malenšek, za ustvarjalni prispevek slovenski književnosti in kulturi, Majna Sevnik Firšt, za dolgoletno bogato baletno, koreografsko, režisersko in realizatorsko delo, in pred nekaj dnevi preminula dolgoletna igralka Slovenskega narodnega gledališča v Trstu Zlata Rodošek, ki vročitve odlikovanja tako žal ni dočakala, zanjo ga je prevzela njena hčerka. S častnim znakom svobode RS je bil ob stoletnici za uspešno in zaslužno delovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti odlikovan Pihalni orkester železarjev Ravne.

Predsednik Milan Kučan je v svojem nagovoru ocenil, da glasen aplavz ob vročitvi govori o tem, da so odlikovanja prišla v prave roke, delo odlikovancev pa o veliki življenjski moči slovenske kulture in o njenem velikem ustvarjalnem potencialu. Zato lahko tudi v prihodnosti upravičeno gledamo z optimizmom, s prepričanjem, da bomo uspeli svojo istovetnost ohraniti v sedanjih velikih integracijskih tokovih.

V imenu odlikovancev se je zahvalil Peter Božič, ki je poudaril, da je prejeti odlikovanje iz rok predsednika države največja čast, ki lahko doleti državljana. Vendar imajo ta odlikovanja, po njegovih besedah, še večji pomen, ker jih je podelil predsednik, ki mu je bila v zadnjih dveh desetletjih, v najbolj burnih in častnih časih naše zgodovine, ko je bilo potrebno imeti veliko poguma, predvsem pa modrosti, za neizogiben spopad s federacijo in s hegemonistično Miloševićevo politiko, naložena skrb za svobodo domovine in naroda.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran