Sporocila za javnost in demantiji

URADNI OBISK V JORDANIJI

Ljubljana, 28. februar 2002

Predsednik republike Milan Kučan je danes dopoldne sklenil tridnevni uradni obisk v Jordaniji in se vrnil v domovino. Med obiskom, prvim uradnim obiskom predsednika republike Slovenije v arabski državi, se je predsednik Kučan srečal z gostiteljem jordanskim kraljem Abdulahom II, nagovoril je zbrane predstavnike jordanskega gospodarstva in si ogledal starodavno mesto Petra.



Foto: BOBO V ospredju pogovora, ki ga je imel predsednik Kučan s svojim gostiteljem prvi dan obiska zvečer, je bila nova mirovna pobuda saudskega kronskega princa za rešitev palestinsko-izraelskega spora, imenovana "zemlja za mir". "Najbrž bo dozorel čas, da obe strani odstopita od maksimalnih zahtev. Nihče ne more dobiti vsega. Zato pa lahko vsi skupaj dobijo mir," je pobudo komentiral predsednik Kučan po pogovorih za slovenske medije.

Beseda je med uradnim pogovorom tekla tudi o bilateralnih odnosih. Po ocenah obeh strani so politični odnosi dobri, obstaja pa še veliko neizkoriščenih priložnosti za gospodarsko sodelovanje. Z gostiteljem kraljem Abdulahom II sta menila, da bi majhne države lahko posebej uspešno sodelovale pri projektih, kot so razvoj tehnologije in izobraževanja z uporabo novih tehnologij.

Slovenija in Jordanija, obe veljata za stabilni državi v svoji regiji, je v pogovoru s slovenskimi novinarji poudaril predsednik Kučan in izrazil obžalovanje, ker Slovenija v arabskem svetu ni bolj zasidrana. Po enajstih letih samostojnosti, ko je Slovenija največ pozornosti namenjala notranjim vprašanjem, tranziciji, urejanju odnosov s sosedami, umeščanju v srednjeevropski prostor in doseganjem prepoznavnosti v svetu, je zdaj po mnenju predsednika dovolj razlogov, da se Slovenija ozre tudi širše. Uspešno je tak pristop zastavila še v času nestalnega članstva v VS ZN. Posebej pa je to pomembno v času po 11. septembru, ko postajata vse jasnejša globalna soodvisnost in soodgovornost za podobo sveta, meni predsednik Kučan. Predsednik Kučan je jordanskemu kralju predstavil tudi pobudo Blejske mreže za ustanovitev Svetovnega etičnega kolegija.

Jordanija si zasluži občudovanje, saj si prizadeva za umiritev kriznih razmer v regiji in ves čas podpira bližnjevzhodni mirovni proces, meni predsednik republike. Zaradi podobnosti in strateške lege bi bila Jordanija lahko po prepričanju predsednika Kučana dobro izhodišče za politično in gospodarsko odpiranje Slovenije arabskemu svetu. Skrb za ohranjanje identitete zgolj v okvirih, ki jih postavljajo evropske integracije namreč po mnenju predsednika danes ne zadošča več. Slovenija, ki bo umeščena tudi drugod v svetu, bo imela več možnosti za ohranjanje svoje identitete tudi znotraj evropskih integracij.

Predsednik republike je jordanskega kralja Abdulah II povabil na uradni obisk v Slovenijo in gostitelj je to vabilo z veseljem sprejel.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran