Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK ZAVRNIL OCENE O SAMOZADOSTNOSTI

Ljubljana, 25. april 2002


Foto: BOBO V okviru delovnih stikov s predstavniki držav članic Nato in izmenjave ocen o izpolnjevanju kriterijev za vstop Slovenije v severnoatlantsko zavezništvo je predsednik republike Milan Kučan danes sprejel veleposlanika ZDA v Sloveniji Jonnyja Younga.

V pogovoru je predsednik poudaril, da je vključitev Slovenije v EU in v Nato smiselna, ker bo vrednote, na katerih je utemeljena, lažje varovala v sodobnih demokratičnih zavezništvih. Po desetih letih varnega in uspešnega razvoja je 11. september ponovno oživil občutek, da lahko tudi Slovenijo ogrožajo terorizem, ilegalna trgovina z orožje, pranje denarja in druge oblike mednarodnega kriminala, migracije tisočev beguncev in ekokološke katastrofe.

Zanimanje javnosti za razpravo o vključevanju v Nato so za slovensko politiko velika priložnost, izziv pa tudi odgovornost, je svojemu sogovorniku pojasnil nihanja javnega mnenja predsednik Kučan. Verjame, da bodo v strpni razpravi argumenti prepričali slovenske državljane, da je Sloveniji mesto v Natu. Navsezadnje so se Slovenci v svoji zgodovini že odločali za široka zavezništva proti terorju, za svobodo in za demokracijo, tudi med drugo svetovno vojno z Združenimi državami in drugimi demokratičnimi državami.

Foto: BOBO Predsednik je omenil velik napredek Slovenije v zadnjih dveh letih pri oblikovanju obrambno varnostnega koncepta ter reorganizaciji in modernizaciji vojske. To so bili koraki v pravo smer, je rekel predsednik in tako zavrnil oceno, ki je po besedah veleposlanika prisotna v ameriški administraciji, češ da je Slovenija, ki je sicer v samem vrhu najbolje pripravljenih kandidatk, samozadostna in se ji zdi, da se za vključitev v Nato ni treba več posebej angažirati.

Sogovornika sta soglašala, da je skupna želja in interes, da bi Slovenija iz dobre kandidatke za vstop v Nato, za kar se je kvalificirala tudi s svojo demokratičnostjo, z uspehi v tranzicijskih procesih in s svojo vlogo v umiritvi Balkana, po jesenskem vrhu v Pragi postala tudi dobra članica severnoatlantske zveze. Pomembno je, da to potrdi tudi zdaj, ko članice Nato pripravljajo odločitev o njegovi širitvi.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran