Sporocila za javnost in demantiji

NEKDANJI OBRAMBNI SEKRETAR ZDA DR. PERRY PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 30. maj 2002


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel dr. Williama Perryja, nekdanjega ameriškega obrambnega sekretarja, ki se mudi na zasebnem obisku v Sloveniji, skupaj s svojimi kolegi iz ameriške Univerze Stanford.

V razgovoru sta sogovornika izmenjala ocene na aktualne mednarodno politične razmere, posebej na sprejem sporazuma med Natom in Rusijo in na pomen srečanja predsednikov Busha in Putina. Govorila sta tudi o širitvenih procesih Nata in o priložnosti današnje Evrope, da preseže svoje zgodovinske delitve, da se integrira in tako usposobi za aktivnejšo vlogo pri reševanju globalnih problemov in usmerjanju globalnih procesov.

Še vedno pa ostaja vprašanje evropskega jugovzhoda in Balkana, je v razgovoru rekel predsednik Kučan in dodal, da tudi Slovenija še ni rešila vseh vprašanj, ki jih je nasledila iz nekdanje Jugoslavije v odnosu do nekdanjih jugoslovanskih republik. Posebej je v tem okviru tekla beseda o mejnem sporazum s Hrvaško. Predsednik Kučan je ponovil svoje stališče o neverjetno visoki stopnji nezaupanja do Slovenije, ki jo je zaznal med svojim uradnim obiskom na Hrvaškem, kjer je ustvarjen vtis, kot da bi si Slovenija hotela prisvojiti del hrvaškega morja in ne da gre za delitev doslej nikdar razdeljenega morja, je rekel predsednik Kučan, ki je ocenil, da napačno intonirane informacije in propaganda lahko preprečujejo politično modre rešitve. Soglašal je s sogovornikom, da je potrebna potrpežljivost, da se bodo razmere na Hrvaškem spremenile in omogočile sprejem sporazuma.


URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran