Sporocila za javnost in demantiji

DONALD RUMSFELD PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 23. november 2002


Povabilo za članstvo v Natu razumemo kot veliko priznanje Sloveniji za njena prizadevanja, da se trajno umesti v kolektivno varnostno-obrambno zavezništvo, je v pogovoru s sekretarjem za obrambo ZDA Donaldom Rumsfeldom dejal predsednik republike Milan Kučan in se pri tem zahvalil ZDA za razumevanje in podporo.
Članstvo razumemo kot priložnost za prevzem svojega dela odgovornosti za krepitev kolektivnega varnostno-obrambnega zavezništva in za mir in varnost v svetu. Razumemo ga kot priložnost za enakopravno razpravo o prihodnosti zavezništva in identifikacijo točk nevarnosti, ki ogrožajo mir in varnost v svetu. Razumemo ga tudi kot priložnost za krepitev zavezništva na političnem, obrambnem, pa tudi vrednostnem področju, je v pogovoru z Donaldom Rumsfeldom poudaril predsednik Kučan.

Predsednik Kučan je pozdravil idejo o specializaciji vojaških sil znotraj zavezništva. Izrazil je prepričanje, da je Slovenska vojska, ki je šla skozi tri reformna obdobja, od prvega v vojnem času, zdaj s svojim razvojnim konceptom dobro pripravljena za vstop v Nato in pri tem posebej izpostavil sodelovanje z enotami ZDA.
Beseda je tekla tudi o konceptu nevtralnosti. Ob grozodejstvih zoper človečnosti, kakršnim smo bili priče v vojnah na Balkanu, je vprašanje, ali je v takih situacijah nevtralnost sploh možna in tudi ali je sploh moralna, je rekel predsednik Kučan.

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld, ki si je pred pogovorom s predsednikom Kučanom ogledal enoto Slovenske vojske, je izrazil veliko zadovoljstvo nad obiskom in profesionalnostjo Slovenske vojske. Poudaril je, da ni pomembna velikost vojske, pač pa njena kvaliteta in strokovnost. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da je prišlo do širitve zavezništva. Sloveniji se je zahvalil za sodelovanje v protiterorističnem zavezništvu in hkrati izrazil priznanje za veliko vlogo Slovenije pri ustvarjanju in vzdrževanju miru na območju jugovzhodne Evrope.











URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran