Javni nastopi

CIVILNA DRUŽBA DEJAVNIK ODPRTE DRUŽBE
Govor predsednika republike Milana Kučana na posebni slovesnosti ob vročitvi odlikovanja Častnega znaka svobode Republike Slovenije Georgu Sorosu, predsedujočemu mreži fundacije Zavod za odprto družbo - Open Society Institute

Ljubljana, 5. marec 2002

"George Soros se je posebej angažiral pri spodbujanju razvoja odprte družbe v tranzicijskih družbah, saj tam po njegovih izkušnjah socialno energijo skoraj v celoti posrkajo nove politične in ekonomske realnosti. Temu dejstvu ni ubežala niti Slovenija. Razumljivo je zato zapisano v obrazložitvi, da se je močno angažiral tudi v tranzicijski Sloveniji. Tudi zato je kritična in ustvarjalna civilna družba v Sloveniji ostala živa in se je razvijala naprej," je med drugim poudaril predsednik Kučan na današnji slovesnosti ob vročitvi odlikovanja Častnega znaka svobode Republike Slovenije Georgu Sorosu za zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. .Podelitev odlikovanja gospodu Sorosu je predlagal Mirovni inštitut, podprli pa so ga Slovenska filantropija, multimedijski center Kibla, Pravno – informacijski center nevladnih organizacij, Studia humanitatis, IEDC – Poslovna šola Bled, KUD France Prešeren in Komisija predsednika republike za odlikovanja.



Foto: BOBO To, kar smo slišali v utemeljitvi za odlikovanje, je nekaj temeljnih misli, s katerimi so utemeljili predlog za odlikovanje spoštovanemu Georgeu Sorosu tisti, ki so imeli priložnost z njim sodelovati in zato njegova prizadevanja in razmišljanja, pa tudi njega samega najbolje poznajo. To dejstvo daje predlogu posebno težo. Vendar bo vsak, tudi tisti, ki morda manj natančno pozna prizadevanje Georgea Sorosa za odprto družbo soglašal, da je gospod Soros angažirani humanist, da je angažirani razumnik in tudi vizionar. Zelo zgodaj je prepoznal in razumel velike spremembe, ki se dogajajo v človeški družbi na globalni ravni. Njegova zadnja knjiga O globalizaciji naravnost spodbuja intelektualni premislek o svetu, kot smo ga prisiljeni spregledati po 11. septembru.

Zgodaj je tudi spoznal, kako pomembno vlogo bo v takem svetu prevzemala civilna družba, zato da bi kot avtonomen in relevanten sogovornik države in meddržavnih struktur sooblikovala odprto družbo, v kateri bo zaradi notranje povezanosti in demokratičnosti mogoče utrjevati univerzalni sistem vrednot človeške skupnosti, morda bi lahko rekli celo civilizacije, za njen demokratičen in uravnotežen razvoj. To pomembno spoznanje je bilo vodilo angažiranosti Georgea Sorosa, ki je kot državljan sveta velikodušno spodbujal in podpiral delovanje civilne družbe v številnih državah sveta. Svoje prepričanje je spremenil v učinkovita dejanja. To so dejanja, ki so vredna velikega spoštovanja in zahvale.

Posebej se mi zdi vredno povedat tudi vam, g. Soros, da izkušnje Slovenije iz časa osamosvajanja in neposredno pred njim pritrjujejo vaši viziji o tem, kako pomembna je odprtost družbe za njeno sposobnost upravljati spremembe in za njeno uspešnost. Slovenska izkušnja iz tistega obdobja govori o odprtem dialogu med državo in civilno družbo, govori o artikulirani, razsvetljeni in angažirani civilni družbi, ki se je lotevala vseh relevantnih družbenih vprašanj. Tako je sooblikovala merila, na katerih smo si kot skupnost izoblikovali sistem vrednot, s katerimi smo se lahko v tistih dramatičnih in travmatičnih časih vsi identificirali. Zaradi pripadnosti istim vrednotam, ki omogočajo notranjo kohezivnost, je bila Slovenija tudi sposobna uspešno izpeljati projekt osamosvojitve in velike družbene spremembe.

George Soros se je posebej angažiral pri spodbujanju razvoja odprte družbe v tranzicijskih družbah, saj tam po njegovih izkušnjah socialno energijo skoraj v celoti posrkajo nove politične in ekonomske realnosti. Temu dejstvu ni ubežala niti Slovenija. Razumljivo je zato zapisano v obrazložitvi, da se je močno angažiral tudi v tranzicijski Sloveniji. Tudi zato je kritična in ustvarjalna civilna družba v Sloveniji ostala živa in se je razvijala naprej. V prepričanju, da smo somišljeniki o pomenu odprte družbe za harmoničen razvoj soodvisnega človeškega sveta, tudi zaradi specifične izkušnje Slovenije, izrekam Georgeu Sorosu globoko zahvalo in svoje spoštovanje.


 

arhivska stran