Sporocila za javnost in demantiji

MINISTRA ZA OBRAMBO ZAPUŠČA SPOMIN (DELO, 11. 1. 1997)

Ljubljana, 11. januar 1997


Začudenje zbuja dejstvo, da dr. Zagožen, nekdanji državni uradnik na ministrstvu za obrambo in sedanji poslanec, v javni polemiki z gospodom Z. Dikličem iz Kočevja uporablja uradne dokumente, tudi zaupne narave iz časa, ko je bil državni uradnik na odgovornem položaju na ministrstvu za obrambo. V tej polemiki omenja in po svoje tolmači tudi stike predsednika Republike Slovenije z Izraelom.

Urad nima namena komentirati njegovega pisanja. Šlo je za uradne stike predsednika države z izraelskimi državnimi voditelji in uradnimi predstavniki izraelske države vse od leta 1991, časa torej, ko srečen izid slovenske osamosvojitve in mednarodnega priznanja ter izhoda iz osamitve nikakor ni bil samoumeven in je bilo treba iskati zavezništva in razumevanje tudi pri mnogih vplivnih državah po svetu. To je bil čas, ko je bilo težko dobiti vojaško pomoč, tudi najbolj nujno, za obrambo naše svobode, suverenosti in ozemeljske nedotakljivosti.

O vseh stikih predsednika z uradnimi predstavniki Izraela - in samo s temi se je srečeval - obstajajo uradni dokumenti, dostopni tistim, ki jih zanimajo po uradni dolžnosti.

Država Slovenija in njene uradne osebe so dolžne varovati interese države in tudi interese drugih prijateljskih držav, s katerimi sodeluje. Urad ne bo navajal dejstev iz uradnih dokumentov o odnosih med Slovenijo in Izraelom. Z vso odgovornostjo pa sporoča, da v predsednikovih srečanjih nikoli ni šlo za zasebne stike, še manj za stike s trgovci z orožjem. Pogovore o konkretni vojaški pomoči so opravljali za to pristojni ljudje na ministrstvu za obrambo.

Ostala "zapisovanja" in početje dr. Zagožna, ki obsega tudi ravnanje z državnimi dokumenti zaupane narave, pa govorijo o posebnem tolmačenju odgovornosti, kjer imajo osrednje mesto neresnice, tudi že zanikane, in zamolčana dejstva. Samo tako je mogoče razumeti med drugim ponavljanje že ovrženih trditev o skupnem obisku predsednika republike in tedanjega poslovneža Jelka Kacina v Izraelu v letu 1994 ali pa trditev, da sta oba že vnaprej predvidela dogodke v Depali vasi.

Špela Furlan
Urad predsednika republike, svetovalka za stike z javnostjo

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran