Sporocila za javnost in demantiji

NE JOČI, NACIONALKA (2.)

Ljubljana, 2. julij 2001


"Na nacionalni televiziji še pred nekaj tedni ni bilo mogoče videti posnetkov slovenskih protestnikov proti podelitvi častnega doktorata Milanu Kučanu v Clevelandu. Dopisnik je demonastracije dal posneti in zanimivo informacijo korektno spravil do Ljubljane. Po našem vedenju se je Lipušček na uredniškem sestanku še zavzemal za njihovo objavo, potem naj bi odšel domov, zadeve pa naj bi v roke prevzel Jure Pengov, se povezal s Kučanovimi, in dogodka ni bilo, piše med drugim Janez Markeš (Ne joči, nacionalka, MAG, 27. 06. 2001, str. 26, 27).

Na nacionalni televiziji tudi ni bilo možno videti posnetkov slovesnosti podelitve častnega doktorata predsedniku republike na Clevelandski državni univerzi. Razlog je preprost. Uredništvo TV Slovenija se je že vnaprej odločilo, da tega dogodka ne bo posnelo, kljub obžalovanju predstavnikov CSU, ki so odločitev o doktoratu razumeli tudi kot priznanje Sloveniji. Televizija Slovenija je na dogodku sicer imela dopisnika, ni pa mu zagotovila snemalne ekipe, zato dopisnik svojega posnetka ni imel. Logično torej tudi ni imel posnetka skupinice protestnikov pred zgradbo, kjer je potekala slovesnost in v Ljubljano ni mogel poslati ne enega ne drugega televizijskega posnetka.

Res je urednik Jure Pengov stopil v stik s kabinetom predsednika in prosil, če bi sodelavci kabineta lahko pomagal zagotoviti televizijske posnetke. Vendar smo mu morali z obžalovanjem odgovoriti, da televizijskih posnetkov ni in da obstajajo le posnetki ceremoniala ob podelitvi doktorata pri službi za stike z javnostjo Clevelandske državne univerze.

Zgodba bi imela bistveno drugačno sporočilo, če bi g. Markeš preveril in upošteval resnična dejstva.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran