Sporocila za javnost in demantiji

DEMANTI SPOROČILA URADA VLADE ZA INFORMIRANJE

Ljubljana, 1. september 2000


Dne 29. avgusta 2000 je Urad vlade za informiranje v sporočilu za javnost v zvezi s stališči vlade do pomena AVNOJ-a in njegovih odločitev za slovensko državnost medije med drugim obvestil, da je dr. Andrej Bajuk "s svojim stališčem najprej seznanil predsednika države in šele nato medije in ne obratno, kot je bilo v primeru pisma, ki mu ga je poslal predsednik države Milan Kučan".

Ta informacija Urada vlade za informiranje je neresnična. Predsednik Kučan je s predsednikom vlade dr. Bajukom najprej govoril po telefonu in ga obvestil o pismu, njegovi vsebini in razlogih zanj, takoj zatem je bilo pismo odnešeno na Gregorčičevo 20, medijem pa je bilo sporočilo o pismu poslano s časovnim zamikom več kot eno uro.

To je tudi običajen postopek delovanja Urada predsednika republike, posebej če gre za zadeve, ki so pomembne tako za delo predsednika republike kot za naslovnika, pa tudi za slovensko javnost. O takih zadevah se predsednik republike vedno želi z naslovnikom pogovoriti najprej osebno. Tako je bilo tudi v tem primeru.
Urad predsednika republike je neresnično informacijo Urada vlade za informiranje danes demantiral tudi pri Uradu vlade za informiranje.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran