Sporocila za javnost in demantiji

KUČAN V IZRAELU

Ljubljana, 22. november 1996


Novinar V. Vodušek je v članku Zgodbe o provizijah so odkrile spor v obrambnem ministrstvu (Delo, 20. novembra 1996) med drugim zapisal, da je "spor prišel na dan po tem, ko sta v Izrael potovala sedanji obrambni minister in predsednik države glede možnega nakupa letal Kfir.

Predsednik države se je februarja 1994 udeležil 4. svetovnega poslovnega židovskega foruma. Ob tej priložnosti se je srečal z vodilnimi predstavniki izraelske države in obiskal podjetja in ustanove, ki jih je gostitelj predlagal predsedniku v program. To je običajna praksa pri obiskih predsednika države v tujini ali tujih predsednikov pri nas. Takratni obisk predsednika Kučana so spremljali tudi predstavniki slovenskih medijev in o srečanjih poročali, med drugim tudi novinarji uredništva Dela.

Ni šlo za skupen obisk predsednika Kučana in Jelka Kacina, ki takrat ni bil minister, ni šlo za kakršne koli nakupe letal, znane pa so tudi pristojnosti predsednika države. Za ponavljanje in vsiljevanje napačne informacije bralcem Dela v zvezi z nakupi letal ob obisku predsednika Kučana v Izraelu torej ni ne utemeljitve ne opravičila.

Špela Furlan
Urad predsednika republike

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran