Sporocila za javnost in demantiji

WALTER WOLF V TV DNEVNIKU O DEJAVNOSTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Ljubljana, 21. november 1996


WALTER WOLF V TV DNEVNIKU O DEJAVNOSTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Spoštovani gospod Ambrožič,
novinar Uroš Slak je v osrednjem dnevniku dne 20. 11. 1996 objavil prispevek o provizijah, ki naj bi jih v zvezi s prodajo orožja in vojaške opreme za Slovenijo od izraelskih podjetij prejemala različna svetovalna podjetja. V prispevku je med drugim objavil izjavo Walterja Wolfa, v kateri g. Wolf gledalce TV Slovenija obvešča, da so bile stvari "med Izraelom in Slovenijo napravljene na državni ravni, ker je bil tam gospod predsednik. Kučan je bil v Izraelu z gospodom Kacinom, in zastopnik za te firme. Največ, ki je na tem projektu delal, je bila Iskra, ne Elbit." (po kliping servisu)

Dovolite, da Vas spomnim, da je omenjeni obisk predsednika republike v Izraelu spremljala tudi ekipa TV Slovenije, tako da ima TV Slovenija o obisku v svojem arhivu lastno dokumentacijo. Pa vendar dve leti kasneje o tem obisku v osrednjem dnevniku gledalce obvešča g. Wolf. Zato naj še enkrat pojasnim. Predsednik države se je februarja 1994 udeležil 4. svetovnega poslovnega židovskega foruma. Ob tej priložnosti se je srečal z vodilnimi predstavniki izraelske države in obiskal podjetja in ustanove, ki jih je gostitelj predlagal predsedniku v program. To je običajna praksa pri obiskih predsednika države v tujini ali tujih predsednikov pri nas. Ni šlo torej za skupni obisk predsednika Kučana in Jelka Kacina, ki takrat ni bil minister in ki je imel kot poslovni človek svoj program. Povezovanje obiska predsednika republike v Izraelu s posli za nakup letal ali kakršnekoli druge vojaške opreme pa je vsiljevanje napačnih informacij gledalcem TVS. Navsezadnje, tudi pristojnosti predsednika države so znane.

Zato protestiram zoper zavajanje gledalcev TV Slovenija kot nacionalne ustanove, do katerega je prišlo z navajanjem izjav Walterja Wolfa, ki jim je TVS dala veliko težo in vso kredibilnost. Zavedam se, da je uredništvo avtonomno pri odločanju o etičnosti obveščanja slovenskih gledalcev in o svoji vlogi pri ustvarjanju verodostojnega slovenskega medijskega prostora. Ampak avtonomija vendarle vključuje tudi odgovornost za preverjanje temeljnih dejstev in spornih izjav.

S spoštovanjem,

Špela Furlan
Stiki z javnostjo

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran