Sporocila za javnost in demantiji

CENZURA PREDSTAVNICE VLADE?

Ljubljana, 12. oktober 2000


"To je zame nedopusten način poskusa cenzure interneta, enega redkih svobodnih medijev, ki ga doslej zagovorniki različnih totalitarizmov še niso obvladali", komentira Alenka Paulin, direktorica vladnega urada za informiranje, v članku Jadrana Vatovca pričakovanje Urada predsednika republike, da bo Ministrstvo za zunanje zadeve reagiralo na zapis, ki ga je objavila na svoji internet strani kot kandidatka SDS. ("Internet, prilagojen politiki do Kitajske", Slovenske novice, 12. oktobra 2000, str. ")

"Ne obstaja noben uraden dokument zunanjega ministrstva, v katerem bi bilo zapisano, da Slovenija priznava eno Kitajsko," piše Paulinova na svoji spletni strani in dodaja, da z zagovarjanjem takega stališča "predsednik republike svoja osebna stališča prenaša na raven uradne zunanje politike".

Ustno je njene trditve že demantiralo Ministrstvo za zunanje zadeve s pojasnilom, da je in ostaja slovensko uradno stališče politika ene Kitajske. To stališče je tudi zapisano v vseh opomnikih, torej v uradnih gradvih, ki jih je za pogovore predstavnikov države s predstavniki Kitajske pripravilo zunanje ministrstvo.

Ne gre torej ne za cenzuro, ne za omejevanje angažiranosti gospe Paulin pri uveljavljanju drugačnega pogleda. Gre zgolj za resnico.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran