Sporocila za javnost in demantiji

OCENE VRHOVNEGA POVELJNIKA O RAZMERAH V SLOVENSKI VOJSKI

Ljubljana, 26. april 2001


Po rednem poročanju Generalštaba Slovenske vojske o bojni pripravljenosti SV za leto 2000 dne 23. aprila 2001 je predsednik republike kot vrhovni poveljnik javno ocenil doseženo usposobljenost in razmere v SV, ne le v zadnjem letu, ampak za obdobje desetih let, odkar se Slovenija pripravlja na vstop v NATO. Predsednik je na počasnost in slabosti v razvoju SV pristojne sproti opozarjal, med drugim tudi v svojem mnenju ob sprejemanju zakona o obrambi, ki ga je poslal državnemu zboru decembra1993. Na predsednikove ocene se je odzval predsednik SDS in ponovil nekatere očitke, med njimi o predsednikovem vplivu na nakupe orožja v Izraelu in nasprotovanju vključevanju v NATO. Te trditve so bile že večkrat demantirane in pojasnjene in ne potrebujejo dodatnih razlag.

Trditev bivšega obrambnega ministra in predsednika SDS, da naj bi na ministrstvu "na podlagi direktnih intervencij vrhovnega poveljnika oziroma gospoda Kučana in njegovega urada bilo v času od leta 94 še posebej do leta 98, v času ministrov Kacina in Turnška, zaposlenih večje število, več sto pripadnikov nekdanje službe državne varnosti oziroma Udbe in pripadnikov jugoslovanske armade, ki niso prestopili v vrste TO, ko smo jih pozvali, naj skupaj branimo domovino", pa vendarle terja pojasnilo. Trditev o takih intervencah je popolna izmišljotina.

Predsednik republike znova izraža prepričanje, da bosta novi vodstvi MORS in GŠ SV pravočasno izpeljali temeljite spremembe, ki so potrebne, da bo SV v celoti sposobna prispevati h krepitvi skupne obrambne sposobnosti evroatlantskega zavezništva, kar je eden od bistvenih pogojev za sprejem Slovenije v NATO, in da bosta pri tem upoštevali tudi kritične ocene in predloge predstavnikov NATO in oboroženih sil ZDA.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran