Sporocila za javnost in demantiji

NERESNIČNE TRDITVE O SODELOVANJU Z IZRAELOM

Ljubljana, 3. januar 2000

"Je samo ljubezen." S temi besedami je naslovil pismo sredstvom javnega obveščanja, tudi Gorenjskemu glasu ( 30.december 1999, str. 17), dr. J.Zagožen, funkcionar SDS iz Ljubljane, v zvezi z oddajo TV Slovenija "Res je" z dne 25. 12. 1999. V pismu obnavlja stare trditve o okoliščinah in namenih obiskov predsednika republike Milana Kučana v Izraelu in o pogovorih, ki naj bi jih imel z izraelskimi predstavniki.

Urad predsednika republike pa tudi drugi so že večkrat zanikali neresnične trditve dr. Zagožna ter njegovega strankarskega šefa in nekdanjega ministra za obrambo in nekaterih njunih sodelavcev na ministrstvu za obrambo in pojasnili dejstva v zvezi z obiski in pogovori predsednika republike v Izraelu. Pojasnila Urada predsednika republike so objavljena tudi na domači internet strani predsednika republike (http://www.sigov.si/up-rs/), zato jih tokrat ne bomo ponavljali niti vstopili v polemiko o zadevah, ki jih ni bilo. Uradna dokumentacija o stikih predsednika republike s predstavniki Izraela je v državnih uradih dostopna vsem, ki so za to poklicani.

Resnica o slovensko-izraelskem sodelovanju, tudi na obrambnem področju, je dr. Zagožnu znana. Imel je pogovore, s pooblastilom takratnega obrambnega ministra g. Janše, tudi v Izraelu. Zato je sprenevedanje odveč in vse preveč v funkciji političnih manipulacij z javnostjo, v funkciji ohranjanja notranjih razprtij in sovraštev.

Onstran dostojanstva pa je, ko pisec v svoje miselne konstrukte vplete še nekdanjega predsednika vlade in ministra za zunanje zadeve, sedanjega člana izraelske vlade Šimona Pereza. Žal je dr. Zagožen spregledal njegovo sporočilo o veljavi in pomenu miru za človeštvo in svet. Prav tako kot je spregledal iskrene besede naklonjenosti Slovencem zaradi njihove pomoči med drugo svetovno vojno in po njej pri organizaciji prikritih kanalov za selitev Židov iz vzhodnega bloka v Izrael ter priznanja Sloveniji za njeno mirno pot v demokracijo in samostojnost ter za njeno sedanjo vlogo v mednarodnem življenju. Prav to sporočilo, ki daleč presega naše domače aferaštvo, daje Sloveniji poseben ugled in veljavo predvsem med najbolj vztrajnimi borci za mir in humanisti. Med njimi ima Nobelov nagrajenec za mir Šimon Perez posebno mesto.

V nečem pa se je z avtorjem pisma vendarle moč strinjati. Vseh ljudi ves čas pač ni mogoče vleči za nos.

Špela Furlan
Stiki z javnostjo

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran