Sporocila za javnost in demantiji

MILANA KUČANA LET V JORDANIJO

Ljubljana, 11. april 2002


Leti z Adrio so precej cenejši, ugotavljajo Finance, ko poročajo o strošku potovanja predsednika Kučana v Jordanijo. ("Tudi ti, predsednik moj?", Finance, 11. april 2002, str. 2) Podatki, ki so jih zbrale Finance, naj bi dokazovali, da bi bilo potovanje bistveno cenejše, če bi država izbrala drugačno pot in ne posebnega leta. Številke, ki so navedene, postavljajo pod vprašaj tudi verodostojnost zagotovila, da Urad predsednika republike vedno išče najbolj smotrne različice potovalnega aranžmaja.

Podatki v omenjenem članku so verjetno točni. Vendar pa poleg ozko stroškovnih obstojajo še drugi elementi za odločitev o načinu potovanja predsednika republike, ki v tujino ne potuje kot turist. Ti elementi so med drugim narava obiska - uradni ali delovni obisk, število potnikov, primerjava cen, obstoj direktnih linij iz Slovenije in tudi trajanje potovanja oz. izguba časa s samim potovanjem.

Naj v ilustracijo navedem, kako bi časovno izgledalo potovanje v Aqabo z redno linijo. Finančno in sicer najugodnejši polet v časovnem terminu uradnega obiska v Jordaniji je trajal nekaj manj kot 19 ur. Od 05.00 ure zjutraj prek Benetk z letalom v Pariz, od tam do Amana in naprej z avtom do Aqabe s prihodom ob 00.45 uri naslednjega dne. Tako so poleg dela spremstva predsednika potovali tudi novinarji, ki so spremljali obisk. Seštevek ur bi samo za potovanje predsednika republike, soproge in celotnega spremstva tja in nazaj bil kar 646 ur. K temu bi bilo potrebno dodati še dve nočitvi, pa še strošek za ti dve nočitvi ter ustreznega podaljšanja bivanja za celotno spremstvo. Odločitev za posebni let je temeljila na zbiru vseh elementov.

Naj dodam, da je bil to prvi uradni obisk na tej ravni v kateri koli arabski državi v desetih oz. skoraj enajstih letih samostojne Slovenije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran