Sporocila za javnost in demantiji

OBRAČUN Z NOVINARJEM

Ljubljana, 26. maj 2001


"Menda je celo obiskal tiste, ki jih policija najresneje sumi grobega obračuna z novinarjem. Nekomu ta primerjava morda nič ne pomeni, meni pa, ker poznam ozadja," trdi o predsedniku republike Milanu Kučanu v zvezi z napadom na novinarja Mira Petka predsednik Socialdemokratske stranke Janez Janša v intervjuju za Večer ("Drugačna zgodba o uspehu", Večer 18. 5. 2001, str.5).

Insinuacija zasluži komentar. Predsednik republike je večkrat javno obsodil grobo nasilje nad Petkom in izrazil pričakovanje, da bo policija odkrila storilce. Predsedniku republike ni znano, koga policija sumi za napad na novinarja Petka in kdo je osumljenec ali kdo so osumljenci, ki ga je ali ki jih je predsednik republike obiskal. To ve policija in očitno tudi Janez Janša, ki pozna celo ozadja.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE
============================================
Odgovor tiskovne predstavnice SDS na Demantu Urada presdednika RS, objavljen v Večeru, 31.05. 2001



============================================

OBRAČUN Z NOVINARJEM IV - pojasnilo Urada predsednika Republike Slovenije, objavljeno v Večeru, 05.06.2001, na Demanti tiskovne predstavnice SDS

Preseneča nas, da se je urad predsednika republike odzval,” se čudi Alenka Paulin demantiju Urada predsednika republike, ki je komentiral insinuacije Janeza Janše, predsednika SDS, da naj bi bil predsednik republike obiskal tiste, ki jih policija sumi za obračun z novinarjem Mirom Petkom. Janez Janša se je pri tem skliceval tudi na svoje poznavanje ozadij.

Tiskovna predstavnica SDS skuša dokazati resničnost trditev Janaza Janše (Obračun z novinarjem – II, Večer, 31. maj 2001) z navajanjem članka v Magu, ki da je zelo natančno opisal srečanje predsednika Kučana z Jankom Zakeršnikom (Kučanovi prijatelji s Koroškega, Mag, 9. maj, 2001). Njenemu čudenju, zakaj Urad predsednika ni demantiral pisanje Maga, je bilo verjetno zadoščeno, ko je avtor Magovega članka Silvester Šurla sam pojasnil, da o tem srečanju ni pisal (Večer, 01. junij 2001, Obračun z novinarjem – III). Resničnost trditve predsednika svoje stranke je Alenka Paulin torej poskušala dokazati z nespretno potvorbo, za katero se je novinarju Šurli tudi jasno opravičila, predsedniku države pa ne.

Naj pojasnilo bralcem Večera vendarle posreduje tudi Urad predsednika republike. Na insinuacijo Janeza Janše se je bilo treba odzvati. Zaradi odnosa do resnice, zaradi odnosa do Mira Petka in zaradi spoštovanja novinarskega dela pri iskanju resnice, ki tudi politiki edina lahko da verodostojnost.

Špela Furlan
Stiki z javnostjo
============================================

Pojasnilo novinarja Mag, objavljeno v Večeru dne 01.06.2001 in opravičilo tiskovne predstavnice SDS, objavljeno v Večeru dne 01.06.2001

Večer, Maribor, 01.06.2001 - str.: 4

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran