Sporocila za javnost in demantiji

"ŠE POMNITE TOVARIŠI" (VESTNIK, 28. MAJ 1998, STR. 3)

Ljubljana, 3. junij 1998


Novinarka A. Potočnik v prispevku "Še pomnite tovariši" (Vestnik, 28. maj 1998, str. 3) ugiba o "skupnem" potovanju predsednika republike in Jelka Kacina leta 1994 v Izrael.

Urad predsednika republike je že pojasnil, da Jelko Kacin ni bil v spremstvu predsednika republike med obiskom leta 1994 v Izraelu. Tudi potovala nista skupaj, niti se nista "peljala v istem letalu", kot piše novinar. V Izraelu je predsednik Kučan obiskal več različnih ustanov, ki jih je predlagal gostitelj. Taka je običajna praksa pri obiskih predsednikov držav v tujini. Pri eni od teh ustanov se je pri kosilu, ki je sledil pogovoru, predsedniku in njegovem spremstvu na predlog gostitelja pridružil tudi Jelko Kacin. Tudi to je praksa, tako pri nas kot po svetu. Vendar to še ne govori o "skupnem" obisku predsednika republike in tedanjega predstavnika Iskra Commerce v Izraelu, niti o mešanju neposrednih poslovnih in državnih interesov.

Res gre za podrobnosti. Ampak gre tudi za poznavanje dejstev in za resnico, do katere zlahka pride tudi novinar, ki hoče poznati dejstva. Zaradi bralcev, pa tudi zato, da bi se izognil ugibanju in postavljanju informacij v službo političnih interesov.

Špela Furlan
Urad predsednika republike

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran