Sporocila za javnost in demantiji

NERESNICE DR. JOŽETA ZAGOŽNA

Ljubljana, 3. marec 2000


V "Odgovoru Štefanu Langusu" (Gorenjski glas, 25. februar 2000, Pisma, str. 21) dr. Jože Zagožen znova obnavlja stare trditve o namenu in okoliščinah obiskov predsednika republike Milana Kučana v Izraelu. Urad predsednika republike, pa tudi drugi so s tem v zvezi že večkrat zanikali trditve dr. Zagožna ter nekdanjega ministra za obrambo in nekaterih njunih sodelavcev na ministrstvu za obrambo. Pojasnila so objavljena tudi na domači internet strani predsednika republike (http://www.sigov.si/up-rs/), zato jih ne bomo ponavljali niti vstopali v polemiko o zadevah, ki jih ni bilo.

V istem "Odgovoru" dr. Zagožen med drugim tudi zapiše, da "vse kar je ministrstvo za obrambo v Janševem času prodalo za gotovino, je bilo prej dogovorjeno na sestanku pri predsedniku Kučanu".

Leta 1993, obrambni minister je bil Janez Janša, je kabinet ministra za obrambo v sporočilu za javnost glede "politične podlage" med drugim kategorično zapisal, da se "trgovina z orožjem v pravni državi ne more odvijati na podlagi političnih odločitev. Tudi v Sloveniji zakoni namreč natančno predpisujejo, kateri organi v državi so pristojni za izdajo takšnih dovoljenj. Nobeno politično "pokritje" v pravni državi ne more nadomestiti uradnega dejanja pristojnega državnega organa. " (Delo, 4.9.1993, str.2)

V takratni polemiki je ministrstvo za obrambo s tem stališčem pritrdilo predsednikovemu pojasnilu, danemu ob aferi o orožju na mariborskem letališču. V sporočilu za javnost (1.9.1993, glej internet) je Urad predsednika republike takrat zapisal: "vse navedbe Ministrstva za obrambo, pa tudi njegov petstranski komunike v bistvu potrjuje predsednikovo pojasnilo v Studio ob 17., da je Slovenija za potrebe svoje obrambe legitimno kupovala orožje pred agresijo JA in med njo ter da je predsedstvo sprejemalo politična stališča o pomoči Hrvaški ter Bosni in Hercegovini pri obrambi pred agresijo z utemeljitvijo, da je pomoč obema državama tudi obramba Slovenije pred skupnim napadalcem. Konkretne odločitve sta v okviru svojih pristojnosti in odgovornosti ter možnosti, ki jih je imela Slovenija, sprejemala vlada oziroma Ministrstvo za obrambo. Predsedstvo Slovenije s temi odločitvami ni bilo seznanjeno. Predsedstvo republike oziroma njegov Svet za obrambo pa nista nikoli sprejela političnega stališča o tem, da je za izpeljavo pomoči Hrvaški ter Bosni in Hercegovini dovoljena trgovina z orožjem tako, da bi naši državni organi to orožje kupovali in ga potem prodajali drugi državi. Če so organi ali posamezniki v njihovem imenu v Republiki Sloveniji to morebiti počeli, za tako ravnanje torej niso imeli nikakršne politične podlage v stališčih Predsedstva Republike Slovenije."

Vsa ta dejstva so dr. Zagožnu znana. Sprenevedanje je zato odveč in zgolj v funkciji manipulacij z javnostjo. Leta se daljšajo in spomin bledi. Ampak dejstva vendarle ostajajo dejstva.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran