Javni nastopi

DOBRA IZHODIŠČA SLOVENSKE VOJSKE
Izjava predsednika republike Milana Kučana po pogovoru z vodstvom Generalštaba Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo.

Ljubljana, 17. december 2002

Predsednik republike Milan Kučan je v ustavni funkciji vrhovnega poveljnika obrambnih sil Slovenije obiskal Generalštab Slovenske vojske. Načelnik GŠ brigardir Ladislav Lipič in minister za obrambo dr. Anton Grizold s sodelavci so na podlagi določil 43. člena Zakona o obrambi, seznanili predsednika republike z doseženo stopnjo razvoja, z organizacijsko sestavo in bojnimi zmogljivostmi Slovenske vojske, s stanjem in bojno pripravljenostjo Slovenske vojske in njenim mednarodnim sodelovanjem, kot tudi z nekaterimi drugimi vprašanji, pomembnimi za obrambo države.



Dober dan, spoštovane gospe in gospodje. To je bilo moje zadnje srečanje z vodstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije in z vodstvom Generalštaba vojske Republike Slovenije. S tem, kar sem slišal, sem zadovoljen. Pred približno dvema letoma, malo manj, sem na poročanju o bojni pripravljenosti slovenske vojske zelo kritično govoril o razmerah tudi za javnost, ker se mi je zdelo, da je le preveč konceptualnega tavanja pri določanju razvojnih smernic in ciljev slovenske vojske in da je vojska preveč občutljiv in preveč rigiden sistem, da bi mu vsakokrat sproti postavljali bistveno različne cilje, razvojne smernice in tudi naloge. Takrat sem kritično govoril tudi zato, da bi podprl prizadevanja in usmeritve takrat še novega ministra dr. Grizolda.

Zdaj se je veliko stvari spremenilo. Konceptualno so stvari razjasnjene. Postavljene so na dobra izhodišča. Povabilo v Nato je dokončno postavilo tudi okvire, znotraj katerih se bo razvijala slovenska vojska in obrambni sistem republike Slovenije, ne samo v svojem vojaškem, ampak tudi v svojem civilnem delu. Uresničevanje tega projekta, ki temelji na profesionalni vojski, pa zahteva tudi zagotavljanje ustreznih predvsem tudi materialnih in finančnih pogojev. Čaka nas še razprava pred razpisom referenduma o Natu, kjer bodo pod drobnogledom domače in tudi tuje javnosti, tudi zavezniških struktur naše odločitve in presojana, tudi resnost in skladnost naših ravnanj z našimi načelnimi opredelitvami. Tu mislim predvsem na proračunsko razpravo, kjer se razprava očitno spet giblje v neskladju s sicer načelnimi opredelitvami tudi državnega zbora o mestu Slovenije v zavezniški obrambni strukturi in seveda tudi o zagotavljanju pogojev za uspešno življenje Slovenije v tej strukturi.

Tistim, ki imajo neposredno na skrbi slovensko vojsko in slovenski obrambni sistem želim, da bi ta koncept uspešno izpeljali do konca in s tem državljankam in državljanom Slovenije zagotovili mirno in varno življenje tudi v prihodnosti.


 

arhivska stran