Javni nastopi

SLOVENSKA STALIŠČA OB INCIDENTIH NA MORJU JE PREDSTAVIL ZUNANJI MINISTER
Sporočanje stališč prek medijev ne more nadomestiti odgovornega dialoga
Odgovori na vprašanja novinarjev pred sprejemom Simona Peresa

Bled, 21. avgust 2002



Vprašanje: Kako komentirate izjavo hrvaškega predsednika Mesića, da nekdo na slovenski strani dozira incidente pred volitvami?

MILAN KUČAN: V ponedeljek je naš zunanji minister dr. Rupel imel tiskovno konferenco, kjer je povedal, kakšna so slovenska stališča in tudi kakšni so predlogi Slovenije za reševanje teh neenostavnih problemov. Ne vidim nikakršne potrebe, da bi jaz sam ali kdor koli ponavljal stališče našega ministra ali jih komentiral. To so naša skupna stališča in to mislim, da zadostuje.

Sicer mislim, da to dnevno izjavljanje in komentiranje dogodkov ne rešuje problemov, kvečjemu priliva olje na ogenj. Ni razmišljanja o tem, da se počasi vrata zapirajo. Slovenija tega ni počela in ne vidim nobene potrebe, da bi posnemali, celo prevzeli takšno prakso.

Sicer mislim, da to sporočanje stališč čez mejo preko medijev ne more nadomestiti resnega in odgovornega dialoga med državama. Ne more nadomestiti pogovorov, ki jih je predlagal predsednik slovenske vlade, pogovorov, kakršne bi teža tega problema zahtevala in kakor bi seveda ravnala odgovorna in kredibilna politika.

Vprašanje: Kaj pa izjava hrvaškega zunanjega ministra Picule, da je hrvaška stran za arbitražo, vendar samo na morju, ne pa na kopnem?

MILAN KUČAN: Ne bi rad zapadel v isto zanko, o kateri sem govoril - da bi komentiral komentarje. Ko sem bil na uradnem obisku v Zagrebu, je bil govor tudi o arbitraži, ki je seveda načeloma ni mogoče zavrniti, čeprav govori o nekredibilnosti politike in je v bistvu alibična. Govori o tem, da politika pred lastno javnostjo ni sposobna in ni pripravljena prevzeti odgovornosti. Takrat v Zagrebu sem rekel, zato vam tudi odgovarjam, da če že arbitraža, potem o meji v celoti, ne samo o meji na morju.

Vprašanje: Incidentom očitno ni konca ne kraja. Popoldne se je zgodila aretacija svetnika Joška Jorasa. Vaša ocena, pogled na tovrstno zapletanje?

MILAN KUČAN: Gotovo, da te vrste incidenti ne koristijo nikomur in ne koristijo reševanju problemov. Bo pa seveda vsakdo za to, kar počne, polagal najprej račune svoji lastni javnosti, potem pa seveda tudi mednarodni javnosti. Pojasnil, zakaj se je to zgodilo, zaenkrat ni.


 

arhivska stran